17.12.2009.

Hondin naputak za korištenje dizel vozila u zimskim uvjetima

Pozadina ove obavijesti
Prošle zime Hrvatsku su zadesile neočekivano niske temperature (- 15 °C do - 20°C). Brojni vlasnici automobila s dizelskim motorom su tada iskusili problem sa ˝smrzavanjem˝ goriva, kada nisu mogli pokrenuti svoje automobile. Ove godine Honda je odlučila unaprijed objaviti naputke za korištenje vozila u zimskim uvjetima.

honda

O karakteristikama dizel goriva kod niskih temperatura
Za razliku od benzinskog goriva, dizelsko gorivo karakterizira ˝smrzavanje˝ odnosno kristalizacija pojedinih njegovih komponenti pri niskim temperaturama. Pri temperaturama od -5 °C do -10 °C dolazi do skrućivanja parafina u gorivu te ono postaje zamagljeno. U ovoj fazi još ne postoje problemi s korištenjem goriva. Međutim, s daljnjim snižavanjem temperature povećava se veličina kristala parafina koji mogu začepiti filter koji tada postaje nepropusan za gorivo. Klasičan simptom ovog problema je nemogućnost paljenja motora. Temperatura kod koje dolazi do začepljivanja filtera naziva se točka filtrabilnosti.

honda

Problem nastaje kada se gorivo točke filtrabilnosti od -15 °C nalazi u spremniku goriva automobila koji stoji na vanjskoj temperaturi od, na primjer, -20 °C. Vrlo je vjerojatno da automobil u tom slučaju neće upaliti. Proizvođači ublažavaju ovaj problem ugradnjom grijanih filtera goriva na nove dizel motore kako bi spriječili pojavu ovog problema u vožnji.

Kako bi riješili ovaj problem proizvođači goriva dodaju u dizelsko gorivo aditive koji pomiču točku filtrabilnosti na niže. Ovisno o točki filtrabilnosti na Europskom tržištu je definirano šest kategorija dizel goriva za normalne klimatske uvjete i još četiri za alpske odnosno arktičke klimatske uvjete. Svaka država bira koju će kategoriju primjenjivati ovisno o klimatskim uvjetima i godišnjem dobu. Što se tiče Hrvatske, Uredba o kakvoći tekućih naftnih goriva iz 2006. godine definira sljedeće granične vrijednosti za točku filtrabilnosti:

honda

Točka filtrabilnosti za razdoblje:
od 16.4. do 30.9. = 0 °C
od 1.10. do 15.11. = -10 °C
od 1.3. do 15.4. = -10 °C
od 16.11. do 29.2. = -15 °C

Izjave naftnih kompanija
Upitali smo naše najveće distributere dizel goriva: OMV R&D GmbH, INA d.d. i Tifon d.o.o. da se očituju o ovom problemu. Svima je zajedničko da na našem tržištu prodaju gorivo koje udovoljava propise iz Uredbe o kakvoći tekućih naftnih goriva te propise navedene u europskoj normi EN 590:2004+AC:2005, dakle s točkom filtrabilnosti od maksimalno -15 °C. Tifon d.o.o. čak tvrdi da od 1.11. pa do 15.3. na svojim crpkama prodaje gorivo kojemu se točka filtrabilnosti kreće između -23 °C i -28 °C. Kada se govori o točkama filtrabilnosti navode se vrijednosti postignute u laboratorijskim uvjetima pa se u stvarnosti problemi mogu pojaviti kod nižih ili viših temperatura od navedenih. Neredovito održavanje vozila (prljav filter goriva) također utječe na raniju pojavu ovog problema.

honda

Zaključak - Mjere opreza
Kako bi se što bolje zaštitili od ˝smrzavanja˝ dizel goriva pridržavajte se sljedećih uputa:

1. Na servisu prije zime pregledajte sustav dovoda goriva i obavezno ispustite vodu iz filtera goriva.
2. Kod točenja goriva na benzinskoj postaji raspitajte se koja kategorija goriva je dostupna.
3. U sezonu hladnijeg perioda ( -10°C , -15 °C) ne ulaziti s gorivom u rezervoaru iz prethodno toplijeg perioda( 0°C, -10°C).
4. Po potrebi dodajte aditive za snižavanje točke filtrabilnosti, ali samo u preporučenim količinama.
5. Ako je moguće držite vozilo preko noći u zatvorenom prostoru.
6. Ne miješajte dizelsko gorivo s benzinskim kako bi spriječili smrzavanje.
7. Ako putujete u zemlje s hladnijim klimatskim uvjetima natočite gorivo na lokalnoj crpki što prije.

Što učiniti ako se ipak dogodi ˝smrzavanje˝ goriva?
Ako u vašem spremniku goriva imate eurodizel točke filtrabilnosti -15 °C a vozilo stoji vani na temperaturi od -20 °C doći će do kristalizacije parafina u gorivu odnosno do ˝smrzavanja˝. Klasičan simptom je nemogućnost paljenja motora. U tom slučaju treba učiniti sljedeće:

honda

1.Nemojte pokušavati uzastopno paliti motor jer je filter već ispunjen kristalima parafina i gorivo ne može doći do motora bez obira na uzastopno ˝verglanje˝.
2.Utoplite automobil na bilo koji način, oteglite ga u garažu ili slično. Kasnije ga probajte ponovno upaliti.
3.Ako ni to ne pomogne nazovite Hondino jamstvo mobilnosti.
4.Troškovi koji mogu uslijediti kao posljedica ovog problema su zamjena filtera goriva, ispumpavanje i dolijevanje novog goriva te u najgorem slučaju zamjena visokotlačne pumpe. Treba napomenuti da oštećenja izazvana ˝smrzavanjem˝ dizel goriva nisu pokrivena garancijom.

više informacija na:
honda

: Pogledajte ostala Honda vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club