08.03.2013.

Honda 1.6 i-DTEC dizel agregat

Hondina „Earth Dreams“ tehnologija iznjedrila je novi dizel agregat zapremine 1,6 litara. Osmišljen i konstruiran specijalno za europsko tržište, novi i – DTEC agregat ističe se izvrsnim balansom snage i niske emisije štetnih plinova.

civic

Hondin 1.6 i-DTEC dizelski agregat razvija 120 KS pri 4.000 o/min, dok je maksimalni okretni moment od 300 Nm dostupan već na 2.000 o/min. Prvi model u koji se implementira je novi Civic, dok će se kasnije tijekom ove godine ovaj agregat naći i u novoj generaciji Honde CR-V. Novi Civic opremljen ovim agregatom u kombiniranom režimu vožnje prosječno troši 3,6 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi samo 94 g/km.

Kako su čelni ljudi Honde naglasili, primarni cilj nove „Earth Dreams“ tehnologije je optimalan balans između efikasnosti, odnosno zaštite čovjekove okoline i dinamičkih performansi dostojnih Hondinog renomea. Hondini inženjeri su prilikom razvoja novog agregata primijenili taktiku koja je predviđala napredak u domeni mnogobrojnih sitnih detalja, da bi sve to na kraju rezultiralo krupnim ostvarenjem.

Elektromagnetni sistem ubrizgavanja goriva potpisuje renomirana tvrtka Bosch. Gorivo ulazi u cilindre pod pritiskom od 1.800 bara, što je izuzetan podatak za „common rail” sistem. Visok pritisak ubrizgavanja dovodi do filigranskog raspršivanja goriva, a samim tim i do poboljšanog miješanja sa zrakom što se na kraju odražava na efikasnost sagorijevanja. Efikasno sagorijevanje pored smanjenja potrošnje značajno doprinosi i reguliranju emisije ispušnih plinova.

U Hondi su naročito ponosni na činjenicu da je njihovo novi agregat najlakši u klasi. Zahvaljujući aluminijskim klipovima, kao i bloku motora koji je dobrim dijelom izrađen od ovog lakog materijala, 1.6 i – DTEC je za čitavih 47 kilograma lakši od Hondinog 2.2 i – DTEC (150 KS) agregata. Pored sveobuhvatne upotrebe aluminija, rapidnom smanjenju težine doprinijelo je i to što su sve pojedinačne komponente redizajnirane u cilju smanjenja veličine i mase. Jedan od glavnih ciljeva Hondinih inženjera bilo je postići najmanje moguće trenje, u čemu su i uspjeli budući da je rezultat ostvaren u ovoj domeni ekvivalentan nivou trenja kod benzinskih agregata.

Debljina stijenki cilindara smanjena je na 8 milimetara, što je za 1 mm manje nego kod 2.2 i – DTEC agregata. Pored toga, upotrebljeni su lakši klipovi i klipnjače, što je pored ukupno manje mase automobila doprinijelo znatnom smanjenju vibracija i omogućilo agregatu da ostvari miran i uglađen rad. Usporedbe radi, kada se vrti na 1.500 okretaja u minuti, trenje u novom dizelu manje je za 40 % nego što je to slučaj kod 2.2 i – DTEC agregata. Spomenute vrijednosti u praksi se manifestiraju kroz smanjenje potrošnje i emisije štetnih plinova, uglađenijim radom agregata te neposrednijim odazivom na gas.

civic dizel

Lansiranjem inovativnog pogonskog agregata specijaliziranog za europsko tržište, japanski proizvođač je pokazao da ima spreman odgovor na sve veću potražnju za efikasnim, malolitražnim dizelima na Starom kontinentu. Novi dizel se proizvodi u Hondinoj tvornici u Japanu, a na to kolika su očekivanja od njega ukazuje podatak da je proizvodna linija sposobna proizvesti 500 pogonskih jedinica na dan, odnosno jednu na svakih 138 sekundi.

: Pogledajte ostala Honda vozila :

Bookmark and Share

facebookyou-tube
oldtimer club