30.06.2017.

Fordov 1,0 l EcoBoost najbolji motor na svijetu

Šestu godinu zaredom, Fordov 1,0 litreni EcoBoost motor proglašen je najboljim međunarodnim motorom godine u kategoriji do 1,0 litare zapremnine.

Snažni Fordov 3-cilindarski EcoBoost je nepobjediv od trenutka kada je izašao na tržište 2012. godine. Suci su pohvalili fantastičnu kombinaciju performansi, učinkovitosti, potrošnje goriva i tehnologije motora. Tako je 1,0 litreni EcoBoost, sveukupni pobjednik ovog natjecanja rekordnih 3 puta, do sada osvojio 10 međunarodnih nagrada za motor godine te nagradu za najbolji novi motor.

„Naš inovativni trocilindraš 1,0 litreni EcoBoost s turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem mijenja pravila igre i postavlja nove standarde“ izjavio je Joe Bakaj, potpredsjednik odjela za Razvoj proizvoda iz tvrtke Ford Europa. „Iako smo već 10 puta osvojili jednu od nagrada za motor godine, mi i dalje nastojimo pomaknuti granice u inženjeringu pogonskih sklopova te tako osigurati još više pogodnosti korisnicima ovog malog, ali priznatog i poznatog motora.“

Dostupan sa 100 KS, 125 KS i 140 KS, Fordov 1,0 litreni EcoBoost trenutno pokreće jedan od pet novih Fordovih vozila na europskom tržištu, uključujući dvije od pet Fiesti. Fordov EcoBoost benzinski motor zapremnine do 3,5 litara nalazi se u Fordovim vozilima u cijelom svijetu, od kompaktne nove Ford Fieste do Transit kombija, kamioneta i raznih modela Ford Performance uključujući Focus RS i Ford GT modele.

Ovaj maleni i snažni motor prvi je put predstavljen u Ford Focusu 2012. godine, a još uvijek dominira u svojoj kategoriji, iako je u međuvremenu konkurencija izrazito narasla. U kategoriji motora do 1,0 litara zapremnine ove je godine bilo čak 35 motora, 9 više u odnosu na 2012. godinu kada se EcoBoost prvi puta natjecao.

„Unatoč novim pogonskim sklopovima koji izlaze na tržište, Fordova beba EcoBoost je i dalje najbolji 1,0 litreni, 3-cilindarski motor“ izjavio je Dean Slavnich, urednik časopisa „Engine Technology International“ i supredsjedatelj 19. izdanja dodjele nagrada „Međunarodni motor godine” („International Engine of the Year“), koji se održao ove godine u Stuttgartu, u Njemačkoj. „Najimpresivnije je to da je to prvi motor koji je uspio odnijeti tu titulu svake godine od kad je nominiran.“ – dodao je Slavnich.

Početkom 2018. godine, 1,0-litreni EcoBoost donosi smanjenje troškova. Zahvaljujući tehnologiji deaktivacije cilindara, jedan od cilindara će se automatski zaustaviti kada puna snaga nije potrebna, kao npr. za vrijeme ležerne vožnje i tako smanjiti potrošnju goriva. Jedan od primjera naprednog inženjeringa kojem će svjedočiti Fordovi korisnici benzinskih, dizelskih ili električnih motora jest tehnologija koja isključuje i ponovno uključuje cilindar za 14 milisekundi – što je 20 puta brže od treptaja oka.

: Pogledajte ostala Ford vozila :

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club