13.02.2018.

Ukoričena automoto povijest Splita - "Makinja ča sama trče"

Knjiga Makinja ča sama trče (Povijest automobilizma i motociklizma u Splitu), autora Valtera Firića i izdavača tvrtke Medijska Osobnost iz Splita na 252 stranice i s 467 fotografija po prvi put otkriva gotovo nepoznate povijesne činjenice o dolasku prvog automobila u Split i osnivanju Autokluba Split, ali i druge manje poznate povijesne činjenice. Svrha i cilj ove knjige je širenje povijesnih spoznaja i artefakata tehničke kulture u cilju poticanja kulturne raznolikosti i obilježavanja vrijedne obljetnice – 110 godina od osnivanja Autokluba Split.

Kada danas razmišljamo o činjenici da se u Splitu prvi automobil pojavio već potkraj 1901. ili početkom 1902. godine, prva bi misao bila: kako je uspio stići, odnosno koliko mu je trebalo vremena. Jedno je sigurno, stigao je iz Beča, a dovezao ga je austrijski inženjer zaposlen na upravo započetoj gradnji uskotračne željezničke pruge Split – Sinj. Od tada Splićani, poznati po temperamentu i strasti, vrlo su brzo prihvatili ovakav način prijevoza, ali i uživanja u vožnji te su odmah shvatili važnost automotoindustrije kao gospodarske djelatnosti.

Knjiga obiluje fotografijama, od kojih većina nije nikada objavljena jer je riječ o privatnim fotografijama iz obiteljskih fotoalbuma. Bogat fond fotografija na najbolji način prikazuje povijesne činjenice i opisuju društveni trenutak i tako podiže vrijednost izdanja. Knjiga će, zasigurno, probuditi brojne emocije među Splićanima, a napose među onima koji će na njezinim stranicama prepoznati svoje obiteljske fotografije.

U prodaji u trgovinama Skutermoto:
- Split na adresi Mike Tripala 6 (kod Jokera)
- Zagreb, Stara Pešćenica 45,
moguće su i narudžbe putem e-maila autopovijestsplita@gmail.com

 

Knjigu možete prelistati preko slijedeceg linka:
Makinja ca sama trce - Povijest automobilizma i motociklizma u Splitu

Bookmark and Sharefacebookyou-tube
oldtimer club